Menu

Boligsøgning

Der findes to store boligudbydere i Aarhus, og man kan søge dem begge via Internettet.

www.aarhusbolig.dk:
På denne hjemmeside har de fleste boligselskaber i Aarhus slået sig sammen og lavet en fælles opnotering og venteliste. Der er ventetid på at få en bolig i en almindelig boligforening, så det er en god idé at melde sig ind så hurtigt som muligt.

Medlemskab koster kr. 100 om året.

www.UngdomsboligAarhus.dk:
Her har næsten alle kollegier i Aarhus slået sig sammen og lavet en fælles opnotering og venteliste. Det er gratis at søge værelse.

Du kan oprettte en ansøgning seks måneder inden studiestart.

Ventelisterne eksploderer normalt i slutningen af juli, og det betyder, at det er meget svært at få en bolig i august og september. Det er derfor en fordel at starte en ansøgning så tidligt som muligt. Ventetiden er længst for de lejligheder, der ligger i midtbyen, og kortest for dem, der ligger længst væk fra midtbyen. Men prøv selv at gå ind og se på ventetiderne og på hvor de forskellige kollegier ligger.

Det er vigtigt at du sætter dig godt ind i reglerne (de står alle sammen på Ungdomsbolig Aarhus' hjemmeside). Den ønskede indflytningsdato kan højst være 6 måneder før studiet starter. I betragtning af boligmanglen i august og september er det en fordel at søge indflytning per 1. juli.

Men hvis du gør det, og får en lejlighed fra den 1. juli, skal du jo altså også betale husleje fra den 1. juli. Det gælder om at afveje sine ønsker. Og det er meget, meget vigtigt, at du husker at genansøge hver måned, ellers går ansøgningen simpelthen i stå.

Det er en god ide at sætte den ønskede indflytningsdato til seks måneder, førend uddannelsen starter. Så begynder du nemlig at optjene ventetid fra denne dato. Samtidig bør du så søge en bolig med rigtig lang ventetid, så du ikke risikerer at blive tilbudt en bolig, før du rent faktisk har tænkt dig at flytte til Aarhus. Når tiden nærmer sig, at du vil flytte til Aarhus, skal du så selvfølgelig også huske at ønske nogle boliger med kortere ventetid.

Andre kollegier i Aarhus:
Parkkollegierne ved Aarhus Universitet - kun for studerende ved Aarhus Universitet
Otto Mønsteds Kollegium - fortrinsvis for studerende ved Aarhus Købmandsskole og Handelshøjskolen i Aarhus KFUMs kollegium 
 
Du skal være opmærksom på:

  • Om boligen er møbleret eller umøbleret

  • Indskuddets størrelse og hvor høj den månedlige husleje er

  • Om huslejen inkluderer el, vand og varme - eller om du hver måned skal betale ekstra for el, vand og varme

  • Om man kan søge boligsikring til boligen.

    Man kan søge boligsikring, hvis boligen har eget bad og eget køkken.

    Du kan lave en prøveberegning på boligsikring på www.borger.dk

  • Hvor stor boligen er

  • Beliggenhed i forhold til skolen (hvor lang tid tager det at komme i skole? Er det cykelafstand? Er der offentlig transport? Hvad koster et buskort?)


Private boligudbydere:
Ud over boligforeninger og kollegier er der også private, som udlejer boliger. Her er det særlig vigtigt, at der bliver underskrevet en standard lejekontrakt, når du får boligen. 

Der findes svindlere på markedet, og hver sommer er der forsider på de danske aviser om, hvordan folk er blevet narret. Betal aldrig penge under bordet. Lad være med at lave aftaler om at bo "sort". Betal først, når du har fået nøgle til boligen. Skriv aldrig under på en kontrakt, før du eller en ven eller et familiemedlem har set boligen.

Familieboliger:
Kollegielejlighederne i Aarhus er små. Der findes kun nogle ganske få 3-værelses lejligheder, og ingen større end tre værelser. Hvis din familie er større, er I derfor henvist til at søge bolig via boligselskaberne i Aarhus. Der er ventetid på at få en bolig i en almindelig boligforening. Ventetiden er kortest i Gellerupparken og udenfor selve Aarhus by.
 
Vi havde for nylig et møde med UngdomsboligAarhus, som orienterede os om, at studerende med familie nu har fortrinsret til fleksible boliger hos Almenbo Aarhus. Læs under "Nye fortrin til venteliste."

Som studerende med barn/børn kan du også komme foran i køen i de andre boligforeninger i Aarhus. Læs her: https://aarhusbolig.dk/fortrinsret/.

Vi anbefaler derfor, at familier søger bolig udenfor selve Aarhus by, i f.eks. Lystrup, Grundfør, Tilst, Mundelstrup og Beder. De små bysamfund minder mere om byerne i Grønland, og det er ofte også lettere at få institutionsplads til børnene osv. Ulempen er den længere transporttid.

Boligforeninger i hele landet: http://www.bolig-guide.dk/lejebolig/boligforeninger/