Menu

fredag 10. august kl 16.30 - mandag 10. september kl 16.30

Se filmen "Lykkelænder" i Øst for Paradis

Se trailer her


Filmen tager os med på en rejse langs Grønlands kyst. Vi ser landet både indefra og udefra ved billeder af landskaber, arkivklip og små portrætter af grønlændere. 300 års kolonihistorie har sat sit aftryk på både Danmark og Grønland, og grønlænderne er tvunget til at forholde sig til den strøm af fordomme, der kommer fra den gamle kolonimagt, Danmark, hvis borgere, danskerne, ikke har skulle forholde sig til Grønland siden de fik hjemmestyre. 
I 1979 overgik Grønland fra at have status som dansk amt til at have eget hjemmestyre. I over 250 år havde Grønland, som en del af rigsfællesskabet Danmark, været en del af danskernes hverdag, men efter hjemmestyret blev en realitet, blev opmærksomheden i nyhedsbilledet drejet væk fra landet. Den forestilling om Grønland og grønlænderne, der dengang herskede blandt danskerne, hang ved, og derfor er billedet af nutidens Grønland stadig præget af forældede fordomme og myter. 

Men virkeligheden er en anden, og der hersker i Grønland en vilje til at bryde med den koloniale historie og se frem mod en ny politisk bevidsthed, særligt efter der blev etableret selvstyre i 2009. Danskernes billede af grønlænderne er gennemsyret af stereotype forestillinger, misforståelser og fordomme. LYKKELÆNDER tager navn fra sangen af Povl Dissing, og filmen tjener også samme formål; at vise den indforståethed om Grønland, der er opstået i den danske bevidsthed.

Instruktøren Lasse Lau reflekterer og dokumenterer i sin debutfilm, LYKKELÆNDER, den grønlandske identitet. Han arbejder fra et dansk perspektiv, med lader Grønland og grønlænderne fortælle historien om et moderne land, der stadig må forholde sig til fastfrosne fordomme. LYKKELÆNDER er en både kunstnerisk og debatskabende film, der bevæger sig i grænselandet mellem virkelighed og fiktion både i tema og filmisk metode. 

Se filmen i biografen: Øst for Paradis, Paradisgade 7-9, 8000 Aarhus fra fredag den 10. august 2018.

Se hvad tid filmen går her.