Menu

Grønlandske studerende har stemmeret

Studerende, patienter, folketingsmedlemmer og repræsentanter for Grønlands Selvstyre (og personer, der ganske kan sidestilles hermed), samt deres ægtefæller og samlevende, har stemmeret ved valg til Inatsisartut, kommunalbestyrelse, bygdebestyrelse og Menighedsrepræsentationer.

Det er en betingelse, at bosættelsen uden for Grønland er midlertidig, og at du allerede har boet i en sammenhængende periode på mindst 2 år i Grønland.

Ansøgningsblanketten

Du skal udfylde vedlagte blanket, ”Ansøgning om optagelse på valglisten for personer, der midlertidigt opholder sig uden for Grønland”. Blanketten kan også downloades på www.nanoq.gl.

Blanketten afleveres til den kommune i Grønland, hvor du sidst har været tilmeldt folkeregisteret.

Ansøg i god tid

Du skal være optaget på valglisten for at kunne stemme. Valgbestyrelsen i den kommune du rejste fra udarbejder valglisten. For at kunne bruge din stemmeret til INATSISARTUT, skal du være optaget på valglisten senest 3 uger før valgdagen.Til de kommunale valg er der ingen frist, men søg i god tid. Du skal derfor sende din ansøgning i så god tid, at valgbestyrelsen kan nå at behandle din ansøgning og skrive dig på valglisten, før det bliver for sent. Hvis du ansøger for sent, mister du din stemmeret.

Ansøgning og afrejse

Det kan være praktisk at ansøge allerede før du rejser. Når du har afleveret ansøgningen, og denne er godkendt af Valgbestyrelsen, gælder den 2 år frem.

Brevstemme

Du kan afgive brevstemme.

Ønsker du at afgive brevstemme, kan du se vilkårene på naalakkersuisut.gl

LÆS MERE OM BREVSTEMME HER og PÅ GRØNLANDSK HER

 

Læs også flere informationer her, hvor du også kan læse det på grønlandsk.